חוכמת ארכימדס

 

ארכימדס אהב להתקין בעצמו  צורות גיאומטריות  של עץ ומתכות למדוד אותן ולשקלן ולהיעזר בכך בלמודי  הגיאומטריה  חבריו היונים הביא על מעשיו אלה בביטול גמור וראו בזה כדבר שאינו ראוי  לתלמיד המוזיאון שיעסוק בו .

יום  אחד נקפא ארכימדס לבוא אל משתה יין  בבית נתן בר קפרא אביו של קפרוס  חברו. הזמנה זו הפתיעה אותו מאוד הואיל ונאמר לו כ" המשתה מוקדש ל  "גיאומטריה ". כמובן שהזמנו כל חבריו (תלמידי חכמי המוזיאון)של ארכימדס.

נתן בר קפרא קבל את אורחיו  בסבר פנים יפות ובירכם לבואם ואחר כך נאם את נאמו אשר עשה רושם רב על אהבתו לחכמת הגיאומטריה השיבו על דבריו הרבה מהנוכחים כמו זבכספוס , קפרוס , הגיע תורו של ארכימדס אשר הפתיע את הנוכחים :

 חברי הרבו לדבר על מטרותיה של החכמה. זבכסיפוס סבור שהחכמה צריכה להיות נעלה על המציאות  החמרית של החיים.והיפוך הדברים אמר קפרוס:לדעתו צריך המדע להיות קשור במציאות ולשרת את האדם בכל ואץ  בהוצאת לחמו מן הארץ .הרשוני לומר  שאיני מסכים לא עם זה ולא עם זה  לדעתי צריכה  החכמה להיות נעלה מן הכול ועם זאת אסור שתהיה תלושה מן המצאות  אדרבא החכם צריך להיעזר במציאות.

אין טעם לעסוק בחכמה בחדרי חדרים על החכם לצאת מביתו להסתכל  לראות את המציאות , כל אבריו של אדם חייבים לשמש את המדע: עיניו הראות , אוזניו השומעות , ידיו הממששות.

אבל אני סבור שאין המדע צריך להיות עבד הכפוף לרבו, מטרתו לחשוף את האמת וכדי להגיע למטרה זו צריך כל העולם להיות כפוף למרותי, אף אני ראיתי את עובדי האדמה העלובים על שפת הנהר הסתכלתי בשריריהם , בצורת הדליים וגודלם בשטף מי הנהר ובאופן שאיבת המים חשבתי ומצאתי את כמות המים שדלו בכל דליה ודליה את המרחק שהלכו עם כל דליה ואת שעור שיפוע הקרקע.נתתי את דעתי על הבעיה הנצחית :איך אפשר להרים משא כבד בכוח מועט? וכך פתח  ארכימדס את בורג המים של ארכימדס להעלאת מי  נהר, "בורג ארכימדס".