ארכימדס והבערת ספינות האויב באמצעות קרינת השמש

 

ארכימדס היה מדען יווני שחי בשנים 212-287 לפני הספירה הנוצרית. יש לו תרומה רבה לקידום המתמטיקה, וגם בפיזיקה קיימים חוקים ידועים על שמו כמו: חוק המנוף וחוק הציפה.

ארכימדס נולד ומת בעיר סירקוז בסיציליה.

מכיוון שרישומים מהתקופה ההיא יש מעטים, נעזרים החוקרים בכתבים שנכתבו מאות שנים לאחר מכן לתיאור המאורעות מאותה תקופה.

מספרים על ארכימדס שבעת המצור שביצע מרצלוס על עירו סירקוז (בשנת 212 לפני הספירה), במלחמה הפונית השנייה, המציא מערכת שהבעירה את ספינות המלחמה של האויב באמצעות קרינת שמש שכוונה אליהן.

בשנים מאוחרות עלתה השאלה האם ניתן להבעיר ספינות עץ ממרחק תוך שימוש במראות המטות את קרינת השמש?

נבחן תחילה את הספרות שהתפרסמה בנושא:

במאמרו של קלאוס הוא מציע הסבר תיאורטי, שבתקופת ארכימדס כבר ידעו את חוק ההחזרה, ולכן אם מעמידים מספר מאות אנשים שכל אחד מהם

 מחזיק מראה מישורית בגודל 40x40 סנטימטרים, ומכוון אותה את ספינת האויב, ניתן להבעיר סירה מעץ במרחק של 100 מטרים. הוא אפילו נותן דוגמא למנגנון כוונון המראה אל המטרה.  משתמשים במשטח המחזיר משני הכיוונים (בתקופת ארכימדס לא השתמשו במראות זכוכית מצופה, אלא במשטחי מתכת מבריקים (אולי אפילו במגנים בהם השתמשו בשדה הקרב). במרכז עושים חור קטן, דרכו מסתכלים על המטרה (ספינת האויב). אלומת האור מהשמש חודרת דרך החור, ומטילה נקודת אור על האיש המסתכל דרך החור. מכוונים כך שבבואת כתם האור הנראית דרך המשטח המחזיר הפנימי תיפול בדיוק על החור (בקו המחבר את עין הצופה לחור).

שיטה זו פשוטה ביותר לביצוע, וניתן אפילו להיעזר בילדים וזקנים לכיוונן המראות אל ספינות האויב.